2. Het belang van olijfolie in het oude Griekenland

 

'Olive oil in Greece takes the place butter has in the English diet'

 

Voor de westerling is beestenvet de norm. Toen de Engelse reiziger Robert Pashley in 1821 geconfronteerd werd met de schijnbare overconsumptie van olijfolie in Kreta, noteerde hij met afgrijzen het volgende in zijn dagboek: 'they cook even pork in olive oil!'

 

Na zorgvuldige observatie kwam hij tot de conclusie dat een familie in Kreta gemiddeld vijf liter olijfolie per week consumeerde: meer dan 350 liter per jaar! Recentere statistieken laten een genuanceerder beeld zien: de gemiddelde olijfolieconsumptie in Kreta ligt rond de 31 liter per jaar. Ter vergelijking: de andere Mediterrane landen schommelen rond de 25 liter, en het Duitse gemiddelde is slechts 185 gram!

 

Het Mediterrane dieet, met z'n 'overconsumptie' van olijfolie, sloeg de medische wereld echter met verstomming. Anzel Keys maakte in de jaren '50 een vergelijkende studie van de eetpatronen van zes landen: Finland, Italië, Japan, de Verenigde Staten, Joegoeslavië en Kreta. Laatstgenoemde kwam naar voor als het gezondste land, en dat met enige voorsprong. Er werden beduidend minder kankergevallen vastgesteld, en cardiovasculaire ziektes waren zo goed als onbestaande.

 

Wat oorspronkelijk als kwakzalverij werd beschouwd, blijkt dus wel degelijk een wetenschappelijke basis te hebben. De geneesheren van het Oude Griekenland gebruikten olijfolie als geneesmiddel: het werd voorgeschreven bij vergiftiging, maagproblemen, gebitsverzorging en huidontstekingen.

Het werd zelfs beschouwd als een afrodisiacum: pas getrouwde koppels moeten volgens de traditie brood eten dat gedrenkt is in de eerste olijfolie van het jaar. Om een Grieks gezegde (vrij vertaald naar het Engels) te citeren: 'Eat olive oil and come at night, eat butter and sleep tight'.

 

Olijfolie heeft nog altijd gunstige invloed op de gezondheid van de mensen. Dat is vooral door de onverzadigde verzuren

 

Over olijfolie wordt veel verteld. Hier alvast 6 weetjes over olijfolie op onze blog. 

 

    Fairco

   

     Contact

   Service

     Algemene voorwaarden 

 

      Partners & Winkels

 

  Informatie

   Informatiepagina's

   BLOG

   Events - Sfeerbeelden

Verzending

DHL

     

  • Facebook - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • Instagram
  • YouTube - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle

Follow Us

Ecologie

Milieu

     

© 2014 FAIRCO bv - Hollestraat 14, B-3051 Sint-Joris-Weert - BE 0568.978.343 - WEB Design by Move-On design - moveondesignbe@gmail.com