1. De koude persing

 

Koud persen betekent dat de olijfolie bij het uitvloeien van de perskoek niet warmer dan 28 graden celsius is geweest. Als de temperatuur hoger is, gaat dat ten koste van de kwaliteit. Andere soorten olie, die uit de pitten worden gewonnen (zoals zonnebloemolie), bereiken een temperatuur van rond de 50 graden celsius.

 

Uit onderzoek is gebleken dat het grootste deel van de olijfolie koud geperst wordt en daarom van de eerste persing afkomstig is. Koudgeperst en ook eerste persing zeggen daarom niet al te veel over de kwaliteit. De beste aanduiding voor de kwaliteit en een garantie daarvan is de omschrijving extra vergine of extra vierge olijfolie. Daarvoor moeten de vruchten zonder enige chemische ingreep, bijvoorbeeld door de toevoeging van oplosmiddelen, zijn geperst. Een andere kwaliteitsaanduiding is olijfolie van biologische kwaliteit.

 

Koudgeperste olie kan na het persen nog verder behandeld worden om beter tegemoet te komen aan de wensen van de consument. De behandeling bestaat uit spoelen, bezinken (de droesem laten neerslaan), filteren en centrifuge. De kenners zweren bij op natuurlijke wijze geperste olie, zonder verdere behandeling. En hoe milieuvriendelijker de teelt en bewerking zijn, hoe beter de kwaliteit van de olijfolie zal zijn. Op basis hiervan kunnen voor de olieproducten het beste biologisch gekweekte olijven worden gebruikt.

 

In Umbrië gaat men al enkele jaren op een nieuwe manier te werk. Deze benadering verschilt op twee punten van de oude werkwijze: in een traditionele oliemolen duurt het malen van de olijven 20 tot 30 minuten. Omdat de lucht er niet kan worden uitgeperst, treedt er oxidatie op. Bij de nieuwe werkwijze duurt de eerste maling net 30 seconden: daardoor is de oxydatie van de vrije vetzuren uitgesloten.

 

Een traditionele molen is normaliter uitgerust met synthetische persmatten. Die zijn echter moeilijk schoon te maken en kunnen de kwaliteit van de olie nadelig beïnvloeden. Bij de nieuwe methode wordt de olie onder hoge druk in roestvrije stalen ketels geperst. De noodzakelijke drainagefilter bestaat uit klein gemalen olijfpitten, een zeer sterke soort hardhout die zijn conserverende eigenschappen op de olie overdraagt.

 

    Fairco

   

     Contact

   Service

     Algemene voorwaarden 

 

      Partners & Winkels

 

  Informatie

   Informatiepagina's

   BLOG

   Events - Sfeerbeelden

Verzending

DHL

     

  • Facebook - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • Instagram
  • YouTube - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle

Follow Us

Ecologie

Milieu

     

© 2014 FAIRCO bv - Hollestraat 14, B-3051 Sint-Joris-Weert - BE 0568.978.343 - WEB Design by Move-On design - moveondesignbe@gmail.com