2. De kwaliteitskenmerken van de olijfolie

 

 

De kwaliteit van olijfolie is ook onder de producenten altijd een punt van discussie. Iedere producent gelooft dat zijn eigen olijfolie de beste is.

 

Een kleinere olijfolieproducent, die zijn olijven nog als vanouds tussen twee maalstenen fijnmaakt, zweert bij deze ambachtelijke benadering. Daarentegen beweren de eigenaars van moderne oliemolens dat hun installatie garant staat voor de beste olie. Hoe romantisch het beeld van de traditionele oliemolen moge zijn, het valt niet te ontkennen dat de moderne technieken hun voordelen hebben. Dankzij de nieuwe werkwijzen kan men de vruchten veel sneller malen, wat een positief effect heeft op de vrije vetzuren.

 

Olijfolie wordt op de grond van het aandeel aan vrije vetzuren in 7 categorieën ingedeeld. Afhankelijk van de kwaliteitsbepaling kan de olie worden geraffineerd. In door de Europese Unie uitgevaardigde richtlijnen is de zuiverheid van olijfolie vastgelegd.

 

Extra virgin olijfolie

 

Allerhoogste kwaliteit. Hoe lager de temperatuur bij het persen, hoe hoogwaardiger de olie. Het aandeel vrijze vetzuren bedraagt maximaal 0,8 procent. 

 

Virgin olijfolie

 

Het aandeel vrije vetzuren mag maximaal 2 procent bedragen. Het gaat hier nog steeds om olie van zeer goede kwaliteit.

 

Virgin olijfolie, gewoon

 

Maximaal 3,3 procent vrije vetzuren.

 

Gewone olijfolie

 

Olijfolie met een onaangename smaak of zuivere olijfolie met meer dan 3,3 procent vetzuren moet als gewone olijfolie verkocht worden. Ze worden niet meer gebruikt voor bereiding van voedsel.

 

Geraffineerde olijfolie

 

Door raffinage uit zuivere olijfolie gewonnen.

 

Olijfolie

 

Een mengsel van gerafineerde olie en zuivere olijfolie; deze mag geen restolie bevatten. Deze kwaliteit olijfolie wordt vaak in supermarkten en warenhuizen tegen scherpe prijzen aangeboden. De herkomst wordt niet vermeld.

 

Andere kwaliteitsklassen

 

Deze spelen in de detailhandel geen rol, en worden vaak apart en anders bewerkt. Uit de bij de koude persing overgebleven resten wordt met behulp van extractiemiddelen nogmaals olie gewonnen. Die wordt voor industriële doeleinden gebruikt.

 

 

    Fairco

   

     Contact

   Service

     Algemene voorwaarden 

 

      Partners & Winkels

 

  Informatie

   Informatiepagina's

   BLOG

   Events - Sfeerbeelden

Verzending

DHL

     

  • Facebook - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • Instagram
  • YouTube - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle

Follow Us

Ecologie

Milieu

     

© 2014 FAIRCO bv - Hollestraat 14, B-3051 Sint-Joris-Weert - BE 0568.978.343 - WEB Design by Move-On design - moveondesignbe@gmail.com