2. De oliemolen

 

Van de boom naar de oliemolen, zo luidt het devies. Hoe langer dat duurt, hoe hoger het aandeel van ongewenste vrije vetzuren zal zijn. Een hoog aandeel vetzuren is niet alleen van invloed op de kwaliteit, maar ook van invloed op de smaak. Ideaal is het als de olijven slechts een paar uur na de oogst worden. In veel oliepersen kunnen de boeren de vruchten pas na een melding vooraf inleveren.

 

Voor producenten van hoogwaardige olijfolie zijn gave vruchten even belangrijk als het snel persen.

Kwaliteit wordt pas verkregen door op elk detail te letten: de vruchten mogen niet gekwetst zijn, na de oogst moeten ze gewassen worden en gescheiden van de bladeren. De eerste persing moet krachtig zijn maar mag toch niet de pitten persen. De pitten bevatten ook olijfolie, maar van mindere kwaliteit. Na de persing wordt het bezinksel uit de olie verwijderd. Topkwaliteit betekent dat je hier een 40-tal minuten voor neemt zodat dit op natuurlijke en artisanale wijze plaatsheeft. Je kan dit proces versnellen door chemische stoffen toe te voegen, maar die laten natuurlijk sporen na.

 

Indien de producent van olijfolie zelf voor de persing zorgt, heb je een ideale situatie. Hij kan alle onderdelen zelf controleren en sturen. Heel dikwijls zal men in de buurt van olijfbomen ook de olijfmolen vinden of frantorio; In streken zoals Toscane zijner meer dan 400 oliemolens, in de steek van Abruzzen zelfs meer dan 500.

 

 

 

    Fairco

   

     Contact

   Service

     Algemene voorwaarden 

 

      Partners & Winkels

 

  Informatie

   Informatiepagina's

   BLOG

   Events - Sfeerbeelden

Verzending

DHL

     

  • Facebook - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • Instagram
  • YouTube - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle

Follow Us

Ecologie

Milieu

     

© 2014 FAIRCO bv - Hollestraat 14, B-3051 Sint-Joris-Weert - BE 0568.978.343 - WEB Design by Move-On design - moveondesignbe@gmail.com