3. De olijfboom

 

De olijfboom verenigt de oerkracht van de vier elementen. Hij is stevig geworteld en niet om te brengen door water, vuur of zonneschijn. Zelfs als het binnenste hart van de boom verkommert en afgestorven is, heeft de rest van de boom (net als de kastanjeboom) voldoende levenskracht om nieuwe takken voort te brengen. Heb je ooit de kans om een olijfboom van nabij te bekijken, dan valt onmiddellijk op dat de stam vol gaten zit, soms zelfs nagenoeg volledig hol is. De levensverwachting van een olijfboom ligt tussen 1500 tot 2000 jaar. De acht olijfbomen in het Hof van Gethsemane in Jeruzalem, waaronder Jezus volgens de Bijbel ooit een bad nam, zijn ongeveer 2000 jaar oud.

 

Biologische teelt samen met de gewone teelt,  staat niet alleen garant voor olijfolie van topkwaliteit, maar bevordert ook de vruchtbaarheid van de bodem. Bij de biologische teelt gebruikt men geen chemische stoffon en voedingstoffen. Het onkruid en ander bodembegroeing wordt dan door bvb schapen weggegeten en je krijgt een natuurlijke bemesting. Besproeing van de olijfboom is dan ook uit den boze.

 

De olijfboom groeit langzaam. Hij houdt van droge, goed doorlatende, licht zanderige en kalkhoudende grond. De olijfboom houdt ook van veel zonlicht. In Kreta regent het normaal niet van april tot oktober. Dat deert de olijfboom niet. De kwaliteit van de olijven is er uitstekend. Vocht is zijn grote vijand. Eigenlijk heeft hij geen last van koude, maar hoe meer hij 'in sap' is, hoe groter het gevaar dat hij bij lage temperaturen bevriest. In de winter van 1985 bevroren in Toscane ongeveer 90 procent van de olijfbomen. Maar de onstuitbare levenskracht van de olijfboom is ontegensprekelijk: 30 jaar later is de Toscaanse boompopulatie hersteld van die vriesramp.

 

De olijfboom staat ongeveer 60 dagen in bloei. Meestal gebeurt de bevruchting door de wind, en niet door insecten. Tot er daaruit een volwassen vrucht is gegroeid, zijn er vier tot zes maanden verstreken. Een olijfboom draagt na vijf tot tien jaar de eerste vruchten. Van een echte oogst is pas na vijftien jaar sprake. Na een jaar met volle vruchtdracht volgt meestal een jaar zonder vruchten aan de boom. De vruchten zijn tussen november en februari oogstrijp. Onrijpe vruchten zijn groen; in volle wasdom zijn ze zwart. Het moment van de oogst is bepalend voor de kwaliteit en de smaak van de olijfolie die men hieruit verkrijgt. Eens men aan de oogst begint moet de tijd tussen oogst en persen van de olijfolie zo kort mogelijk zijn. De kwaliteit vermindert immers met het uur. In de oogstperiode is het werken geblazen : dagen van 20 uur zijn geen uitzondering.  

 

Wat bepaalt de kwaliteit? Waarom is het niet eenvoudig om goede kwalitatieve olijfolie te verkrijgen? Dat antwoord lees je hier. 

 

 

 

 

    Fairco

   

     Contact

   Service

     Algemene voorwaarden 

 

      Partners & Winkels

 

  Informatie

   Informatiepagina's

   BLOG

   Events - Sfeerbeelden

Verzending

DHL

     

  • Facebook - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • Instagram
  • YouTube - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle

Follow Us

Ecologie

Milieu

     

© 2014 FAIRCO bv - Hollestraat 14, B-3051 Sint-Joris-Weert - BE 0568.978.343 - WEB Design by Move-On design - moveondesignbe@gmail.com