3. De olijven persen

 

De olijven worden eerst gecontroleerd, waarbij bladeren en beschadigde vruchten worden verwijderd. Enkele producenten laten een paar bladeren erbij zitten omdat die de olie een mooie groene kleur geven en hem ietwat bitter van smaak maken. Na het wassen worden de vruchten in een traditionele pers met grote granieten persstenen, of in een grotere, moderne machinale pers tot een perskoek gemalen. Deze perskoek wordt over persmatten verdeeld en dan onder druk uitgeperst. Het langzame malen tussen grote molensten is voor olie van een goede kwaliteiten een voordeel. Maar helaas zijn er steeds minder oliemolens met granieten maalstenen. Meestal worden de vruchten vanwege de tijdsduur en de kosten met moderne apparatuur fijngemaakt.

 

De bij het persen vrijkomende olie wordt in centrifuges gescheiden van de overige vloeistof. Nu moet de jonge olijfolie rusten in vaten, zodat de droesem kan bezinken. Dat neemt zo’n 40 minuten in beslag. Soms wordt de olie nog bijkomend gefilterd. De meeste liefhebbers prefereren ongefilterde olijfolie. Sommige producenten gerbuiken chemische middelen om het bezinksel sneller te laten zakken. Maar die chemische stoffen laten natuurlijk sporen na. Topkwaliteit kan je zo niet bekomen.

 

 

    Fairco

   

     Contact

   Service

     Algemene voorwaarden 

 

      Partners & Winkels

 

  Informatie

   Informatiepagina's

   BLOG

   Events - Sfeerbeelden

Verzending

DHL

     

  • Facebook - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • Instagram
  • YouTube - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle

Follow Us

Ecologie

Milieu

     

© 2014 FAIRCO bv - Hollestraat 14, B-3051 Sint-Joris-Weert - BE 0568.978.343 - WEB Design by Move-On design - moveondesignbe@gmail.com