1. De oogst van de olijven

 

Olijven bevatten tussen de 16 tot 20 procent vet. Het grootste deel zit in het vruchtvlees en de rest zit in de pit. Voor de olieproductie worden olijven gewoonlijk kort voordat ze rijp zijn geoogst. Hoe rijper de vrucht, hoe meer olie hij oplevert. Voor de kwaliteit is dat eerder een nadeel, omdat daarmee het aandeel van de ongewenste vrije vetzuren hoger uitvalt.

 

Overrijpe olijven en vruchten, die voor het persen in de zon of in heet water hebben gelegen, leveren meer olie op. Wie deze werkwijze gebruikt, neemt bewust een mindere kwaliteit op de koop toe. Helaas zijn dit soort zaken heel moeilijk te controleren. Voor producenten van goede olijfolie grenst een dergelijke handelswijze aan bedrog. Daarom is de term “olijfolie van koude eerste persing” belangrijk. Die term staat op het etiket: het betekent dat de olijven geperst worden zonder dat de temperatuur 28°C overschrijdt, en dat de olie afkomstig is van de eerste persing. Met wat overblijft na die eerste persing, wordt nog lijfolie geproduceerd, maar die is beduidend van lagere kwaliteit en wordt enkel gebruikt in industriële keukens.

 

De oogsttijd valt afhankelijk van het productiegebied van eind oktober tot begin februari. Omdat de manier van plukken van directe invloed is op de kwaliteit van de olie, worden de vruchten voor extra virgin olijfolie nog steeds vanouds met de hand geplukt. De boer rist de olijven ofwel met een kleine hark van kunststof van de takken, of slaat ze met een stok van de boom. Vaak worden de bomen ook machinaal geschud en vangt men de vruchten in netten op.

 

    Fairco

   

     Contact

   Service

     Algemene voorwaarden 

 

      Partners & Winkels

 

  Informatie

   Informatiepagina's

   BLOG

   Events - Sfeerbeelden

Verzending

DHL

     

  • Facebook - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • Instagram
  • YouTube - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle

Follow Us

Ecologie

Milieu

     

© 2014 FAIRCO bv - Hollestraat 14, B-3051 Sint-Joris-Weert - BE 0568.978.343 - WEB Design by Move-On design - moveondesignbe@gmail.com