5. De prijs van olijfolie

 

'De grootvader plant de olijfboom voor zijn kleinkinderen', is een bekende zegswijze in Italië. De altijd groenblijvende olijfboom, die meer dan duizend jaar oud kan worden, draagt zijn eerste vruchten pas vijf jaar nadat hij is geplant. Een overvloedige oogst komt pas na ongeveer 25 jaar.

 

Het is een boom die weinig nodig heeft. Hij gedijt ook op onvruchtbare grond en heeft in de zomer weinig water nodig, omdat hij tot zes meter diepe wortels heeft die hem diep onder de grond van het noodzakelijke kostbare vocht voorzien. Hij moet echter wel worden verzorgd en regelmatig (elke vijf jaar) worden gesnoeid, anders gaat hij dood.

 

Inmiddels groeit de olijfboom in de Verendigde Staten, Zuid-Amerika, Japan, en China, maar van oudsher liggen de teeltgebieden nog steeds in de landen rond de Middellandse Zee – Italië, Spanje en Griekenland. Deze landen voldoen aan twee belangrijke voorwaarden. Ten eerste een ideaal klimaat: veel zon en weinig temperatuurschommelingen. Olijfbomen kunnen een paar graden onder nul verdragen, maar niet langer dan een paar dagen na elkaar. Deze landen hebben bovendien vaak bergachtige bergstreken, waarbij de berghellingen beschut zijn tegen de koude noordenwind. Die combinatie van hete dagen en relatief koele nachten versterkt het aroma van de vruchten.

 

Deze ideale condities hebben een schaduwzijde: de moeizame manuele oogst – kloutertochten op smalle terrassen en steile berghellingen – maakt de olijfteelt tot een tijdrovende en kostbare zaak. De olijf is een uiterst kwetsbare vrucht, die niet mag worden beschadigd omdat de kwaliteit van de olie daar onder lijdt. Ongeveer 80 procent van de kosten onstaat bij het onderhoud van de bomen en de oogst. Met andere woorden: kwaliteitsvolle olijfolie voor geen geld? Onmogelijk.

 

 

    Fairco

   

     Contact

   Service

     Algemene voorwaarden 

 

      Partners & Winkels

 

  Informatie

   Informatiepagina's

   BLOG

   Events - Sfeerbeelden

Verzending

DHL

     

  • Facebook - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • Instagram
  • YouTube - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle

Follow Us

Ecologie

Milieu

     

© 2014 FAIRCO bv - Hollestraat 14, B-3051 Sint-Joris-Weert - BE 0568.978.343 - WEB Design by Move-On design - moveondesignbe@gmail.com