4. De smaak van olijfolie

 

Veel olijfolie is sterk van smaak. Sommigen hebben een bitter tintje, anderen hebben een vleugje amandel- of perziksmaak. Spaanse olijfolie uit de omgeving van Toledo is goudgeel en wordt gekenmerkt door een fijn-zure smaak, terwijl olie uit de omgeving van Malaga vlak bij de kust bijzonder mild is.

 

Alleen al bij de Italiaanse olie is er een enorme verscheidenheid aan smaken, afhankelijk van het feit of ze bijvoorbeeld afkomstig zijn uit het noorden of uit het zuiden van het land. En zelfs binnen een streek zijn er verschillen: bij Toscaanse olie ligt een wereld van verschil tussen de krachtige olie uit de Maremma en de lichte, fijne olie uit de omgeving van Lucca. Olijfolie uit Umbrië is groengoud en stroperig, terwijl olie uit Calabrië dun vloeibaar en felgeel van kleur is.

 

Griekse olie heeft als karakteristiek een grasachtige smaak en geur: eenvoudig, maar zeer aantrekkelijk. De mate van peperigheid verschilt van merk tot merk. Athena, gemaakt uit 100 procent Kalamata-olijven, heeft een bittere smaak met een nootachtig aroma. Iliada, afkomstig uit Peloponessos, is goudgeel en fruitig van smaak. Olie uit Lesbos is doorgaans grassig en ietwat peperig van smaak. Olijfolie uit Kreta deelt die peperige smaak, maar blinkt uit in een belangrijk onderdeel: het hoge percentage antioxidanten, die een levensbelangrijke functie uitoefenen in het voorkomen van kanker.

 

Welke olie u kiest, hangt uiteindelijk af van uw persoonlijke smaak. Het belangrijkste is 'm op de juiste manier gebruiken. 'Aceto come un avaro, sale come un saggio, olio come un pazzo', zo luidt een Italiaans spreekwoord. Vrij vertaald: gebruik azijn als een vrek, zout als een wijze en olie als een gek.

 

    Fairco

   

     Contact

   Service

     Algemene voorwaarden 

 

      Partners & Winkels

 

  Informatie

   Informatiepagina's

   BLOG

   Events - Sfeerbeelden

Verzending

DHL

     

  • Facebook - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • Instagram
  • YouTube - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle

Follow Us

Ecologie

Milieu

     

© 2014 FAIRCO bv - Hollestraat 14, B-3051 Sint-Joris-Weert - BE 0568.978.343 - WEB Design by Move-On design - moveondesignbe@gmail.com