1. Soorten olijven

 

Toen de verwerking nog niet op punt stond, werden olijven als seizoensgebonden beschouwd. Geleidelijk werd het een onderdeel van het zuiderse dieet, en kwam het er op aan bewaringsmethoden te ontwikkelen. Eeuwenlang leunde dit proces op een cocktail van zout, honing, olie, azijn en aromatische planten.

 

Tafelolijven zijn vandaag de dag nog steeds populaire appetizers, een gebruik dat terug gaat tot de Romeinse tijd. Ze werden geserveerd als voorgerecht én nagerecht, en symboliseerden op die manier de gulzigheid van het Romeinse rijk. In de orthodoxe kerkgemeenschap vervulden ze echter een andere rol. Tijdens de vasten waren producten van dierlijke oorsprong verboden. Olijven werden wel toegestaan, en stonden zo in het teken van spaarzaamheid.

 

Qua Griekse olijven kan er een onderscheid worden gemaakt tussen 6 belangrijke soorten.

 

Konservolia

De bekendste Griekse olijf – ongeveer 80 procent van de gehele productie op het griekse vasteland. Medium tot middelgroot (5-12 gram). Genoemd naar de productiestreek.

 

Kalamata

Zwarte olijf, geproduceerd in het zuiden en zuidwesten van Peloponnese. Medium grootte (3-6 gram). Deze soort heeft een hoog rendement bij het omzetten naar olijfolie. 

 

Chalkidiki

Staat bekend als de 'ezelolijf' wegens zijn grootte. Geproduceerd op het eiland Chalkidiki, dichtbij de berg Athos.

 

Megaritiki

Gebruikt als tafelolijf, en voor olieproductie. Geproduceerd in de regio van Attica. Voornamelijk gebruikt voor de bereiding van zwarte, gezouten olijven.

 

Koroneiki

Gebruikt als tafelolijf, en voor olieproductie. Geproduceerd in het binnenland. Op het eiland Kreta staat nagenoeg enkel deze olijfsoort. De regen blijft nagenoeg afwezig van april tot oktober, en de koroneiki olijf is hiertegen bestand. 

 

Throumba

Verliest zijn bitterheid en wordt zoet tijdens het rijpen. Geproduceerd in Kreta, de Egeïsche eilanden, en de regio van Attica. 

 

Onze webshop verkoopt de olijfolie OLEUM van de artisanale producent Kydonakis. Wil je meer weten over hem klik dan hier

 

Kiezen van de beste olijfolie is niet eenvoudig als je voor een rek staat. Daarom enkele vuistregels uit onze blog

 

 

    Fairco

   

     Contact

   Service

     Algemene voorwaarden 

 

      Partners & Winkels

 

  Informatie

   Informatiepagina's

   BLOG

   Events - Sfeerbeelden

Verzending

DHL

     

  • Facebook - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • Instagram
  • YouTube - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle

Follow Us

Ecologie

Milieu

     

© 2014 FAIRCO bv - Hollestraat 14, B-3051 Sint-Joris-Weert - BE 0568.978.343 - WEB Design by Move-On design - moveondesignbe@gmail.com