2. De verspreiding van de olijfboom

 

Spanje is de grootste olijfolieproducent ter wereld. Het leeuwendeel van de olie wordt geproduceerd in Andalusië, waar de olijfboom floreert door het zuiderse klimaat. Daarnaast produceert men ook in Catalonië zeer kwalitatieve olijfolie.

 

Italië staat op de tweede plaats qua olijfolieproductie. Toscane staat hoog aangeschreven, net zoals Apulië en Calabrië. De ligging en het klimaat van de verschillende productiegebieden variëren, wat zich uit in het smaakpalet van Italiaanse olijfolie.

 

De olijfolie uit het noorden komt voornamelijk uit de regio's rond het Comomeer en het Gardameer. Dankzij de grote temperatuurschommelingen tijdens de wintermaanden moeten producenten geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken. Toscaanse olijfolie, en specifiek die uit de centraal gelegen heuvels rond Florence, wordt door kenners aangeprezen – wat zich vertaalt in de prijs.

 

Apulië verdrinkt in een zee van olijfbomen; met een aandeel van 33 procent van de totale Italiaanse olijfproductie is het de belangrijkste regio voor productie en verkoop. Umbrië, met zijn beboste heuvels en talrijke zilvergrijze olijfbomen, wordt ook wel het 'groene hart' van Italië genoemd. Hier komt twee procent van de Italiaanse olijfolie vandaan.

 

Griekenland, en vooral het eiland Kreta, staat bekend om zijn olijfbomen. De Kretenzische olie behoort tot de beste olie ter wereld. De Grieken nemen onder de olijfproducerende lande de derde plaats in, maar veel olijfolie wordt in bulk verscheept naar voornamelijk Italië. De binnenlanse behoefte is erg groot: de gemiddelde consumptie schommelt rond de 30 (!) liter per jaar.

 

Frankrijk, en meer bepaald de Provence, stond lange tijd bekend om z'n olie, maar is aan een vrije val bezig: er zijn nog maar 70 oliemolens in bedrijf. Het zijn meestal kleine boerenbedrijfjes, die verkopen aan particulieren of restaurants aan de Côte d'Azur. Met vijf procent heeft de Provence een klein aandeel in de totale Europese productie.

 

Wij hebben met fairco gekozen voor de olijfolie OLEUM afkomstig uit Kreta. Met zijn fijne subtiele smaak een topper die 2 gouden medailles won dit jaar op internationale wedstrijden.  Lees er hier meer over

 

 

 

    Fairco

   

     Contact

   Service

     Algemene voorwaarden 

 

      Partners & Winkels

 

  Informatie

   Informatiepagina's

   BLOG

   Events - Sfeerbeelden

Verzending

DHL

     

  • Facebook - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • Instagram
  • YouTube - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle

Follow Us

Ecologie

Milieu

     

© 2014 FAIRCO bv - Hollestraat 14, B-3051 Sint-Joris-Weert - BE 0568.978.343 - WEB Design by Move-On design - moveondesignbe@gmail.com