6. De zwarte markt

 

 

Er wordt veel meer olijfolie geconsumeerd dan er officeel geproduceerd wordt. Een voorbeeld: 50 procent van de Toscaanse olijfolie kan onmogelijk uit Toscane komen, want de regio is simpelweg niet in staat om zoveel olie te produceren.

 

Kenners en producenten streven er samen naar om de hoogste kwaliteit te garanderen. Eén van die garanties is de afkorting 'D.O.C.', die sinds 1992 gangbaar is in Italië, en staat voor 'Denominazione di Origine Controllata'. Daarmee wordt niet alleen de juistheid van het gebied van herkomst weergegeven, maar de extra vergine olijfolie verwijst met 0,6 procent (in plaats van de toegestane 0,8 procent) op een zeer laag zuurgehalte.

 

Uiteindelijk is het altijd een zaak van kwaliteit voor kwantiteit. Bij de aanschaf van olijfolie moet men bedenken dat de hoeveelheid die in de keuken nodig is bescheiden blijft. Een olijfboom moet jarenlang intensief worden onderhouden voor hij de eerste vruchten gaat dragen. Per boom is er een gemiddelde opbrengst van 20 kilogram olijven. Afhankelijk van wanneer de oogst plaatsvindt, levert dit 3,3 tot maximaal 5 liter olie op. Een geoefende plukker haalt in een uur maximaal 10 kilogram olijven binnen. Het arbeidsintensieve onderhoud en het plukken zijn van grote invloed op de prijs in de winkel. Van de boom gevallen overrijpe vruchten zijn niet geschikt voor extra virgin olijfolie.

 

Als consument kan men maar moeilijk inschatten wat voor kosten er zijn gemaakt voor de olie over de toonbank gaat. Voor een liter olijfolie zijn er 6 tot 7 kilogram olijven nodig. Deze worden met de hand geplukt en gesorteerd, in de oliemolen gespoeld, fijngemalen en geperst. De olijfolie moet te rijpen worden gelegd en worden gebotteld. Daar komen nog de kosten bij van het transport en de BTW in het land waar hij wordt verkocht.

 

 

    Fairco

   

     Contact

   Service

     Algemene voorwaarden 

 

      Partners & Winkels

 

  Informatie

   Informatiepagina's

   BLOG

   Events - Sfeerbeelden

Verzending

DHL

     

  • Facebook - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • Instagram
  • YouTube - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle

Follow Us

Ecologie

Milieu

     

© 2014 FAIRCO bv - Hollestraat 14, B-3051 Sint-Joris-Weert - BE 0568.978.343 - WEB Design by Move-On design - moveondesignbe@gmail.com