Juni 2016, Fairco is weer onderweg. We kijken er steeds naar uit om onze mobilhome weer te laden en te vertrekken, op zoek naar artisanale producten in Europa. Deze keer viel onze keuze op Denemarken. De laatste 6 maanden stootten we in ons Belgenlandje regelmatig op leuke producten uit Denemarken, we werden nieuwsgierig en planden onze reis. Vanuit Sint-Joris-Weert kozen we onze route via Nederland

De volgende ochtend vervolgden we onze weg via Duitsland; Bremen, Hamburg, Kiel om tenslotte de grens via Flensburg over te rijden richting Ribe, onze eerste stop.

Dadelijk zijn er al een aantal zaken die ons opvallen: we doorkruisen een groen landschap met veel landerijen, hier en daar bomen, maar geen bossen. De velden worden afgebakend met struiken en bomen of beken die een natuurlijke barrière vormen. De daken zijn aan de uiteinden van de nok afgeplat en vaak in de top driehoek van de gevel met hout bewerkt. Je vindt hier zelfs ook nog veel huizen met golfplaten/eternit, maar deze zijn meestal ouder.

Eens we de snelweg verlaten rijden we op smalle rechte wegen in asfalt waarvan de middenlijn rechts en links door ribbels omzoomd wordt net zoals de zijkant van de weg: als je je vak links of rechts overschrijdt zal je het geweten hebben, het gerommel en gedaver zorgt er voor dat je niet in slaap valt. Kruispunten worden gevormd door ronde punten waar je afslaat naar de volgende rechte baan, eventjes kreeg ik het gevoel van route 66, maar dan iets korter en smaller. Het landschap wordt regelmatig onderbroken door windmolenparken die in heel het land veelvuldig aanwezig zijn.

Langs de weg vind je af en toe een huis en landerijen verborgen tussen struiken en bomen. We doorkruisen een eerste dorp en verwonderen ons over de netheid van de Denen. Leuke huisjes, zoals we die terugvinden in Nederland, met daken die tot laag over de voorgevel hangen, in leuke kleuren.

Kerkhoven zijn een oase van groen. Geen grafstenen zoals wij ze kennen, wel rechtstaande keien of stenen in een klein tuintje met planten, bloemen of zelfs een boompje, omgeven door kleine haagjes. Dit is rusten in vrede. Je waant je in een mooie tuin, waar het fijn is om rond te wandelen of even tot rust te komen.

Netjes is het hier overal, nergens een papiertje of ander vuil te bespeuren, noch in de straten van dorpen en steden, noch langs wegen of autosnelwegen, nergens vind je afval. De Denen zijn zeer gedisciplineerd en milieuvriendelijk en heel gastvrij. Flitspalen zijn hier niet nodig!

Denemarken is wereldwijd het minst corrupte land en dat hebben we aan den lijve ondervonden, hier vind je geen gesloten deuren en hebben de mensen nog een enorm vertrouwen in elkaar.

Kleine dorpen en stadjes met een wirwar aan kleine straatjes met leuke, gezellige huisjes. Alles wordt netjes onderhouden en de bewoners schenken veel aandacht aan hun interieur en winkels. Je kan het een opgewaardeerde Ikea stijl noemen, met veel aandacht voor design en kunst.

Het eiland Fyn met hoofdstad Odense (huis van Hans Christian Andersen) is zeker de moeite waard om te bezoeken. Maak de overtocht naar het eiland Zeeland met de hoofdstad Kopenhagen, een prachtige stad die je te voet in 2 dagen kan ontdekken.

 

Nog nooit Denemarken bezocht? Zet het zeker op je lijstje want het is de moeite waard.

 

Op onze reis vonden we een leuke collectie Scandinavische kerstdecoratie die we in december op de Leuvense Kerstmarkt te koop zullen aanbieden en een familiebedrijfje dat handgemaakte verzorgingsproducten maakt. Hierover binnenkort meer...

 

Meer informatie over wie wij zijn , ons verhaal en onze visie vind je op de individuele pagina's.

Lees meer over onze lokale producenten en de natuurlijke materialen waaruit zij hun producten vervaardigen.

Denemarken, land van netheid en correctheid.

 

   Hier vind je alle informatie over Denemarken, thuisland voor verschillende van onze producenten.

    Fairco

   

     Contact

   Service

     Algemene voorwaarden 

 

      Partners & Winkels

 

  Informatie

   Informatiepagina's

   BLOG

   Events - Sfeerbeelden

Verzending

DHL

     

  • Facebook - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • Instagram
  • YouTube - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle

Follow Us

Ecologie

Milieu

     

© 2014 FAIRCO bv - Hollestraat 14, B-3051 Sint-Joris-Weert - BE 0568.978.343 - WEB Design by Move-On design - moveondesignbe@gmail.com