Handgemaakte zeep van bio olijfolie

 

   Hier vind je alle informatie over handgemaakte olijfzeep.

 

We gebruiken allemaal zeep om ons lichaam te reinigen in verschillende vormen: een klot zeep, vloeibare zeep, shampoo,….

 

Echte, zuivere zeep, op artisanale wijze vervaardigd, is een product dat je opnieuw kan verrassen.

 

Tijdens ons laatste bezoek aan Kreta ontmoetten we drie vrouwen bij Fisika die handgemaakte olijfzeep vervaardigen. Ze leerden het vak van hun grootmoeder volgens een oud natuurlijk proces.

Eerst produceerden ze voor eigen gebruik, later voor familie en vrienden. De omzet groeide en tenslotte besloten ze om beroepsmatig zeep- en verzorgingsproducten op artisanale wijze te produceren volgens grootmoeders’ recept.

 

Opnieuw stelden we vast dat artisanale en industriële producten heel weinig met elkaar te maken hebben.

 

Zeep is eigenlijk een eenvoudig product. Om zeep te maken heb je vet nodig. Alle soorten vet zijn mogelijk, zowel plantaardige als dierlijke.

Bij Fisika wordt enkel gebruik gemaakt van biologische olijfolie uit Kreta.

Daarnaast heb je natriumhydroxide nodig. Het is het hoofdbestanddeel van gootsteenontstopper. Eigenaardig maar waar. Dit chemisch product wordt eerst met water gemengd, daarna met de biologische olijfolie. De samenvoeging van beide vloeistoffen zorgt voor het "verzepingsproces" of "saponification", waarbij de temperatuur natuurlijk oploopt tot 40°C.

 

Dan is het roeren geblazen : drie uur met de hand of 25 minuten met een mixer.

 

Zonder dat je het merkt wordt er in de brei glycerine aangemaakt. In de industrie haalt men deze glycerine uit de zeep. Om commerciële redenen, want glycerine kan zoveel meer opbrengen als basis voor duurdere huidverzorgingsproducten. De kwaliteit van de zeep neemt af door het verwijderen van de glycerine: ze voelt minder zacht aan en hydrateert de huid niet meer.

 

Nu is het tijd om eventueel kruiden of essentiële oliën toe te voegen.

Daarna moet de zeep rusten. Dat kan in totaal zo een 3-tal maanden duren. De zeep wordt droger en harder door het verdampen van het water. Tenminste als je kiest voor het koude en meest natuurlijke proces om zeep te maken. Kies je voor het warme proces dan heb je maar een uur nodig. In dat geval laat men de zeep een uur in de oven op 80°C  drogen zodat de verdamping van het water wordt versneld.

Je kan het al raden, de industrie zal natuurlijk dit snelle proces verkiezen. Door de hoge temperatuur gaat echter ook de kwaliteit van de levende organismen in de zeep verloren...

Niet bij Fisika dus!

 

Vermits je meestal industriële zeep in de winkels aantreft, is het een hele verrassing om echte artisanale zeep te gebruiken. Ze voelt zacht aan, hydrateert de huid en geeft een zacht schuim waardoor ze zuinig is in gebruik. De geuren variëren naargelang de toegevoegde kruiden en essentiële oliën met een lichte touch van olijfolie. Je begrijpt dat glycerine en tijd wonderen kunnen verrichten. Bij Fairco kiezen we daarom voor het artisanale en natuurlijke product van Fisika !

 

Allemaal positieve eigenschappen voor een leuk cadeau!

 

Bekijk je eens graag deze natuurlijke producten van dichtbij?  Bezoek dan onze FAIRCARE webshop

 

Lees meer over het thuisland van onze producenten die prachtige voorwerpen vervaardigen uit deze natuurlijke materialen.

    Fairco

   

     Contact

   Service

     Algemene voorwaarden 

 

      Partners & Winkels

 

  Informatie

   Informatiepagina's

   BLOG

   Events - Sfeerbeelden

Verzending

DHL

     

  • Facebook - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • Instagram
  • YouTube - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle

Follow Us

Ecologie

Milieu

     

© 2014 FAIRCO bv - Hollestraat 14, B-3051 Sint-Joris-Weert - BE 0568.978.343 - WEB Design by Move-On design - moveondesignbe@gmail.com