Olijfhout

 

   Hier vind je alle informatie over Olijfhout.

Het hout van olijfbomen is een duurzaam product. Een olijfboom kan honderden zelfs een paar duizend jaar oud worden. Het oudst beschermde exemplaar op Kreta is meer dan 3000 jaar en heeft een omvang van om en bij de 6 meter.  Opvallend is de ruwe en brede, korte stam. Heel laag boven de grond splitst de boom meestal in 2 of meerdere takken die groot uitgroeien.  De stam neemt steeds in omvang toe.          

    

Opvallend bij de olijfboom zijn de gaten en holen in de stam. Bij onze zoektocht naar mooie en oude exemplaren zagen we bijna holle bomen tot onze grote verbazing.

Wanneer je olijfhout gebruikt voor gebruiksvoorwerpen is het een hele opgave om een goede boom te vinden; zeker als je grote kommen wilt maken. Door de holtes in de stammen moet je een echte kenner zijn om een geschikte stam te vinden.

Slechts 60% van de stammen kan gebruikt worden voor het vervaardigen van kommen en grotere stukken. Takken worden tevens gebruikt voor kleinere voorwerpen, keukenmateriaal, juweeltjes en decoratieve artikelen. Per jaar is bedraagt de maximumproductie voor kommen slechts 200 à 300 stuks.

 

Het bewerken van olijfhout is niet eenvoudig. Het is doorgaans heel hard. Daarnaast moet het ook droog genoeg zijn om bewerkt te worden. Om grotere voorwerpen te maken zoals kommen kan het hele proces soms tot 5 maanden in beslag nemen. Hetzelfde geldt voor de snijplanken, het duurt maanden om de plank steeds dunner te zagen met tussentijdse rustpauzes om te drogen.

Is het olijfhout te droog kan het tijdens bewerking breken of versplinteren.

Eens het stuk af is heb je natuurlijk wel een kwaliteitsproduct. Hoe donkerder de kleur, hoe ouder het gebruikte hout. 

Deze houten producten kan je gewoon  gebruiken in de keuken: pollepels, lepels, spatels, kommen, snijplanken, enz... vocht, hitte of

koude maken niets uit.

Het hout is onderhoudsvriendelijk maar vreest de vaatmachine, dus zelf afwassen en eens in de maand met olijfolie inwrijven

waardoor het zijn mooie glans behoudt. Voor decoratieartikelen is eens in de 4 à 5 maanden inwrijven voldoende.

 

Allemaal positieve eigenschappen voor een leuk, uniek, kwaliteitsvol en zeldzaam cadeau!

 

Bekijk je eens graag deze mooie creaties van dichtbij?  Bezoek dan onze Oline Shop.

 

 

Lees meer over het thuisland van onze producenten die prachtige voorwerpen vervaardigen uit deze natuurlijke materialen.

    Fairco

   

     Contact

   Service

     Algemene voorwaarden 

 

      Partners & Winkels

 

  Informatie

   Informatiepagina's

   BLOG

   Events - Sfeerbeelden

Verzending

DHL

     

  • Facebook - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • Instagram
  • YouTube - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle

Follow Us

Ecologie

Milieu

     

© 2014 FAIRCO bv - Hollestraat 14, B-3051 Sint-Joris-Weert - BE 0568.978.343 - WEB Design by Move-On design - moveondesignbe@gmail.com