1. Olijfbomen in het Griekse en Romeinse rijk.

 

'The development of a society can be seen through the people's diet'

 

In de Griekse folklore vervult de olijfboom een speciale rol. Olijven, olie en bladeren werden

therapeutische krachten toegedicht, verwerkt in de maaltijd, en geofferd aan de goden.

Duizenden jaren later is olijfolie nog steeds de hoeksteen van de Mediterrane keuken.

De opmars van olijfolie is een verhaal over identiteit, industrialisering, en uiteindelijk mondialisering.

Een verhaal dat 60,000 jaar geleden begon in Kreta.

 

 

Volgens de legende plantte Athena, de Griekse godin van de wijsheid, de eerste olijfboom op de Acropolis. Op muurschilderingen die dateren van 2000 jaar voor Christus staat haar naam naast het symbool van de olijfboom. Zeus, de oppergod uit de Griekse mythologie, was de beschermheer van deze heilige boom. In de 5e eeuw voor Christus genoot de olijfboom zelfs wettelijke bescherming in de Griekse samenleving: elke jongeman werd verplicht om minstens één olijfboom te planten, waarvoor hij heel zijn leven verantwoordelijk was.

 

Homerus -een van de grootste schrijvers uit de geschiedenis- noemde olijfolie 'vloeibaar goud', omdat de Grieken destijds leefden van de teelt en toepassingen. In de gedichten van de Ilias wordt de veelzijdigheid van het product meermaals beschreven: Oddyseus, die tien jaar over de wereldzeeën zwierf, bouwde zijn bed uit olijfhout. Aphrodite, de godin van de liefde, balsemde het lichaam van Hector met olijfolie nadat hij viel in de slag om Troje. Homerus zelve verklaart in een van zijn gedichten de liefde aan zijn olielamp, die hem toeliet om 's nachts te schrijven.

 

Tijdens de hoogdagen van het Romeinse rijk werd olijfolie gemeengoed. Vanuit Rome werd de Griekse olijfolie gedistribueerd tot in de uithoeken van het rijk. Zo belandde er olie uit Kreta op de Oosterse markt. De faam van het eiland bracht uiteindelijk ongewenste aandacht met zich mee: in 828 na Christus werd Kreta veroverd door de Arabieren, die de oversteek maakten vanuit Spanje. Het startschot voor duizend jaar overheersing: het eiland zou pas in 1898 zijn vrijheid heroveren. De Turkse bezetting, van 1669 tot 1898, was de moeilijkste periode. Kreta kreunde onder de torenhoge belastingen, en moest terugplooien op inheemse producten om te overleven. Tijdens de 18e eeuw verdriedubbelde de productie van olijfolie. Een evolutie die zich voortzette tijdens en na de bevrijding – de Griekse productie van olijfolie bedraagt vandaag de dag 16 à 20 procent van de wereldproductie.

 

De eeuwenlange griekse traditie heeft ervoor gezorgd dat de kwaliteit van de olijfolie nog steeds top is. Op de webshop verkopen we de olijfolie van de artisanale producent Kydonakis van Kretz, winnaar van 2 gouden medailles op internationale wedstrijden. Lees meer over hem hier

 

Weet je waar je moet op letten als je olijfolie kiest? Lees dat op onze blog

 

 

 

 

Dit is een paragraaf. Klik hier om uw eigen tekst toe te voegen. Hier kunt u uw verhaal kwijt en uw bezoekers meer over uzelf vertellen.

    Fairco

   

     Contact

   Service

     Algemene voorwaarden 

 

      Partners & Winkels

 

  Informatie

   Informatiepagina's

   BLOG

   Events - Sfeerbeelden

Verzending

DHL

     

  • Facebook - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • Instagram
  • YouTube - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle

Follow Us

Ecologie

Milieu

     

© 2014 FAIRCO bv - Hollestraat 14, B-3051 Sint-Joris-Weert - BE 0568.978.343 - WEB Design by Move-On design - moveondesignbe@gmail.com