2. Onverzadigde vetzuren

 

Er zijn twee groepen vetten: dierlijke vetten (boter, melkvetten, reuzel, talg) en plantaardige vetten zoals olie, die rijk zijn aan onverzadigde vetzuren. Olijfolie bevat ongeveer 74 procent enkelvoudig onverzadigde vetzuren en 10 procent meervoudig onverzadigde vetzuren. Een van de belangrijkste meervoudig onverzadigde vetzuren is linolzuur.

 

De verzadigde vetzuren in vlees, kaas en vleeswaren zijn verantwoordelijk voor de stijging van het cholesterolgehalte in het bloed. Een verhoogde concentratie van cholesterol verhoogt het risico op arteriosclerose. Onverzadigde vetzuren, die in zo'n hoge concentratie in olijfolie voorkomen, hebben precies het tegenovergestelde effect. Ze kunnen het vet- en cholesterolgehalte in het bloed verlagen en zodoende hart- en vaatziekten voorkomen.

 

Een jarenlang onderzoek aan de universiteitskliniek van Napels onder leiding van hoogleraar Mario Mancini, waarin de meest uiteenlopende voedingsgewoontes van 6000 vrouwen en mannen tussen de 30 en 59 jaar werden geanalyseerd, heeft aangetoond dat het regelmatig consumeren van olijfolie voor een goede gezondheid zorgt. Het vermindert het risico op de gevaarlijke hart- en vaatziekten die vaak tot een hartinfarct leiden. Het onderzoek wees uit dat personen bij wie olijfolie een vast onderdeel van hun voeding is, allemaal een aanzienlijk lager cholesterolgehalte hebben.

 

Evenals vitaminen behoort linolzuur tot de 'essentiële', dat wil zeggen absoluut noodzakelijke voedingsstoffen die het lichaam niet zelf kan aanmaken en daarom via de dagelijkse voeding moet binnenkrijgen. Uit de essentiële vetzuren worden in het lichaam hormonen gevormd. Deze hebben een regulerende invloed op de doorbloeding van de hartspier, de bloeddruk, het hartritme, de bloedstolling en nog een groot aantal andere vitale functies.

 

De werking van linolzuur is pas optimaal wanneer er voldoende vitamine E beschikbaar is. En hier komt koudgeperste olie piepen: de ideale waarde van 1 gram linolzuur op 1 milligram vitamine E is een standaard gegeven bij kwaliteitsolie. Met alle gezondheidsvoordelen vandien.

 

    Fairco

   

     Contact

   Service

     Algemene voorwaarden 

 

      Partners & Winkels

 

  Informatie

   Informatiepagina's

   BLOG

   Events - Sfeerbeelden

Verzending

DHL

     

  • Facebook - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • Instagram
  • YouTube - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle

Follow Us

Ecologie

Milieu

     

© 2014 FAIRCO bv - Hollestraat 14, B-3051 Sint-Joris-Weert - BE 0568.978.343 - WEB Design by Move-On design - moveondesignbe@gmail.com