3. Soorten olijfolie en kwaliteit

 

Wereldwijd zijn er ongeveer 100 soorten olijfbomen. Afhankelijk van de bodem en het klimaat bloeien de olijfbomen begin april en begin juni. De verschillende soorten vruchten, het teeltgebied en het tijdstip van de oogst zijn bepalend voor smaak, uiterlijk en oliegehalte.

 

De olijf is een steenvrucht die uit een schil, een oliehoudend, vlezig deel en een pit met zaden bestaat. Alle olijven zijn aanvankelijk groen. Pas later worden ze langzaam donkerder: van groen-bruin via blauw-zwart tot zwart-paars, afhankelijk van de soort. Grootte zegt niets over het oliegehalte. Men laat de olijven die bestemd zijn voor productie altijd rijp worden, waarbij de verschillende graden van rijpheid bepalend zijn voor de smaak van de olie.

 

Olie die uit groene olijven wordt verkregen, ruikt en smaakt zeer intensief en fruitig, terwijl olie van volrijpe, zwarte olijven milder en meer uitgebalanceerd van smaak is (bijna lichtzoet). Omdat groene olijven niet zo veel olie opleveren als de olijven die geheel rijp zijn, is de jonge, frisse olie uit deze vruchten altijd iets duurder. De olijven die voor consumptie zijn bestemd, zijn vaak de groene vruchten. De grote, groene Spaanse tafelolijven worden bijvoorbeeld niet tot olie verwerkt, maar alleen gebruikt om in te leggen.

 

Olijfolie die vers uit de molen komt is nooit helder, maar juist troebel. De kleur is zachtgroen. Pas later wordt de olie helderder en krijgt ze haar typische goudgele kleur. Professionele olieproevers maken bij het proeven een enigszins smakkend geluid, omdat ze de olie in de mond 'laten rollen', zodat haar smaak optimaal tot recht komt. In veel olijfgebieden zijn er zelfs speciale cursussen olieproeven, waar de deelnemers van professionele proevers leren hoe je olie op de juiste wijze proeft: waar moet je op letten, en hoe herken/classificeer je de verschillende smaken?

 

Hobbyisten kunnen de smaak het best testen zoals veel boeren het doen: wat olie op de hand druppelen en uitsmeren of op een stukje droog brood of een warme aardappel uitproberen. Want neus en tong zijn beide bepalend bij het ontdekken welke kwaliteit de olie heeft, of de olie bitter en zurig smaakt of fruitig, puur en kruidig. Eén iets staat vast: verse olie heeft nooit een onaangename geur of smaak.

 

 

    Fairco

   

     Contact

   Service

     Algemene voorwaarden 

 

      Partners & Winkels

 

  Informatie

   Informatiepagina's

   BLOG

   Events - Sfeerbeelden

Verzending

DHL

     

  • Facebook - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • Instagram
  • YouTube - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle

Follow Us

Ecologie

Milieu

     

© 2014 FAIRCO bv - Hollestraat 14, B-3051 Sint-Joris-Weert - BE 0568.978.343 - WEB Design by Move-On design - moveondesignbe@gmail.com